- Истраживање антибактеријских својстава меда,
- Упоређивање густине меда, воде и уља,
- Растворљивост меда у различитим течностима.
Истраживање антибактеријских својстава меда
Антибактерисјка својства меда истражиавли смо на следећи начин: на једну кришку хлеба намазали смо мед, док је друго парче хлеба било без намаза. Оба парчета ставили смо у најлон кесу и наредних неколико дана пратили смо шта ће се десити. Претпоставка је да ће кришка без намаза почети да се буђа, односно да ће намазано парче меда касније почети да се буђа и да ће количина буђи бити мања.
- Почетак извођења огледа: 22. мај 2024.
- Након два дана: парче које је било без меда било је тврђе у односу на медом намазано парче.
Упоређивање густине меда, воде и уља
У чашу с водом сипали смо мед и уље. Посматрали смо шта ће се десити. Уочили смо следеће: на дну је био слој меда, у средини је вода, док је уље било на површини.
Растворљивост меда у различитим течностима
Циљ огледа био је да се истражи како се мед раствара у различитим течностима.
Поступак извођења огледа гласи: У четири чаше сипати једнаку количину воде, млека, алкохола и уља, а потом у сваку додати по кашичицу меда. У свакој часи кашичицом ппромешати течности. Забележити време потребно да се мед раствори у свакој од ових течности.
Резултати истраживања показали су да је за растварање меда у води било потребно минут и 12 секунди, у млеку - минут и 40, да се након тога мед делимично растворио у алкохолу, а да је најмањи степен растворљивости уз најдужи период мешања забележен код јестивог уља. То се објашњава присуством одређених врста масти у јестивом уљу. Закључак је следећи:
- Мед се у води раствара прилично брзо,
- Мед ће се у млеку растворити нешто спорије него у води,
- Мед се у алкохолу делимично раствара - долази до одређеног растварања, али не тако брзо и потпуно ако у води,
- Мед ће се тешто или се уопште неће растворити у јестивом уљу (остаће на дну посуде).
Нема коментара:
Постави коментар